Gönderen Konu: RAMAZAN YUMURTACININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ  (Okunma sayısı 29308 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

manolya_yumurta

  • Ziyaretçi
RAMAZAN YUMURTACININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
« : Ağustos 29, 2011, 10:09:36 ÖS »
Ramazan ayının tüm İslam âlemine hayırlı olmasını dileyen Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Diyetisyeni Nihan Ortaç, bu ayda hem bedenen hem de kalben daha rahat ve huzurlu geçmesi için bazı önerilerde bulundu



Ramazan ayının sıcak yaz günlerine geldiğine dikkat çeken Ortaç, “Açlık süresinin yaklaşık 16 saat gibi uzun bir süre olduğu bu Ramazan ayında sağlıklı bir oruç dönemi geçirmek oldukça zorlaşıyor. Özellikle havaların sıcak olması nedeniyle yoğun sıvı kayıpları, uzun süreli açlıklar nedeniyle de kas kayıpları ortaya çıkacak birincil sonuçlar ve bunları takip eden sağlık sorunları da Ramazan ayında bireyleri zorlayacak. Bu nedenle öncelikle doğru beslenme alışkanlıklarıyla sıvı ve kas kayıplarının önüne geçmek birçok sağlık probleminin oluşmasını da engelleyecektir” dedi. Sıvı alımının önemine de vurgu yapan Ortaç, “Sahur ve iftar arasında ve sahurda doğru miktarda sıvı alımı, sıvı kayıplarını engellemeye yardımcı olacaktır ancak yüksek hava sıcaklığı terlemeyle sıvı kaybını özellikle arttıracaktır. Ayrıca sıvı kaybını engellemek adına arka arkaya hızlıca içilen sularda kişinin sık sık idrara çıkmasına neden olacak vücutta yeterince metabolize olamayacaktır. Bu nedenle hem sıvı, hem de kas kaybını engelleyecek daha doğru bir yönteme başvurmak gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
SAHURUN BAŞ TACI YUMURTA
Sadece iftarda değil sahurda da yenilen gıdalara dikkat çeken Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Diyetisyeni Nihan Ortaç, sahura mutlaka kalkılması gerektiğini belirtti. “Gün içindeki protein alımını doğru düzeyde tutmak oldukça önemlidir” diyen Ortaç “Öncelikle iyi protein kaynaklarına göz atmak gerekirse; süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et çeşitleri, yumurta ve kuru baklagillerdir. Bu protein kaynaklarından yola çıkarak sahur ve iftar menülerinde proteinlere doğru miktarlarda yer verildiğinde sıvı ve kas kayıplarının önüne geçilebilmektedir. İftar menüsüne bir et yemeği yerleştirmek doğru bir alternatif olmasıyla beraber sahur öğününde tüketilecek proteinin daha hafif ve gün içinde bireyi rahatsız etmeyecek, bunun yanı sıra tok tutacak ve kişinin gereksinimlerini karşılayacak kalitede olması gereklidir. Tüm bu özellikleri karşılayan en iyi protein kaynağı yumurtadır. Yumurta proteinin yapı taşları olan içerdiği aminoasitlerle anne sütünden sonra gelen en iyi protein kaynağıdır. Çünkü yumurta vücutta üretilmeyen ve kesin olarak dışarıdan alınması gereken elzem amino asitleri yeterli ve dengeli bir biçimde içermektedir. Bu nedenle yumurta doku onarımına yüksek oranda katkı sağlar” diye konuştu. Yumurtanın tok tutucu özelliğini vurgulayan Ortaç, sağlıklı bireylerin rahatlıkla yumurtayı tüketebileceklerini söyledi ve bazı uyarılarda bulundu: Tüm bunların yanı sıra iyi pişmiş bir yumurta kişiyi tok tutması nedeniyle Ramazan ayında sahur sofraların baş tacı olacaktır. Tam haşlanmış bir yumurta veya az sıvıyağ ile pişirilmiş bir menemen olması fark etmeden sahurda tüketilecek makul ölçüde yumurta gün boyunca tok kalınmasına yardım edecektir. Yumurta kolesterol içeriği yüksek bir besindir, ancak eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa, ideal vücut ağırlığını koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur. Ancak yüksek kolesterol oranına sahip bireylerin yumurta tüketimi konusunda daha dikkatli olmaları haftada 2- 3 defa tüketmeleri doğru olacaktır.
 
 

 

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarina ve kisilik haklarina saygili olmayi amac edinmistir. Sitemiz, 5651 sayili yasada tanimlanan yer saglayici olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayili kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nin 125. maddesine göre Tüm üyelerimizin yaptiklari paylasimlardan sorumludur. ilgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykiri icerikleri kontrol etme yükümlülügü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldir prensibini benimsemistir. sitemizde yer alan tüm videolar kaynak kodlari ile youtube, vimeo, dailymotion, v.b. video paylasim sitelerinden alinmaktadir. Telif haklari sorumlulugu bu sitelere aittir. Telif hakkina konu olan eserlerin yasal olmayan bir bicimde paylasildigini ve yasal haklarinin cignendigini düsünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, info@kanatliforum.com mail adresinden bize ulasabilirler. Buraya ulasan talep ve sikayetler hukuk müsavirimiz tarafindan incelenecek, sikayet yerinde görüldügü takdirde ihlal oldugu düsünülen icerikler sitemizden kaldirilacaktir. Ayrica, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykiri icerik üreten ve hukuka aykiri paylasimda bulunan üyelerin tespiti icin gerekli teknik veriler saglanacaktir.Site Yoneticileri Bilgisi Haricinde Yapilan Alisverislerden Sitemiz Sorumlu Degildir.